Havalı Tabancalar Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey 2024

18-05-2019 10:50
Havalı Tabancalar Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey 2024

Havalı Tabancalar Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bundan on yıl öncesine kadar havalı tabanca görmek bir yana alım gücü bile oldukça azdı. Fakat teknoloji ve bilim ilerledikçe, seri üretim yöntemlerine geçildikçe ve üretim maliyetleri üzerindeki baskı azaldıkça, bu üretimi artırıyor ve ürüne daha hızlı ve daha ucuz ulaşılmasını sağlıyor. İşte bu durum silah sektöründe de geçerli olmakla birlikte, özellikle hedef sporlarının önemli bir parçası olan havalı silahlar da önemli bir gelişme kaydedilmesine yardımcı oluyor.

Havalı silahlar, ateşli silahlar kadar tehlikeli olmamakla birlikte, yine de büyük dikkat gerektiriyor. Her ne kadar hedef sporları için kullanılsa da hobi amaçlı olarak da kullanımı bulunuyor. Şimdi, diğer detaylara geçmeden önce havalı silah nedir, havalı tabanca nedir ve havalı tüfek nedir sorularının cevaplayalım.

Havalı Silah Nedir?

Dahili veya harici ekipmanlar aracılığıyla sıkıştırılmış havanın basınç etkisiyle saçma atabilen silahlara verilen genel isimdir. Karbondioksit tüpüyle çalışan silahlar olduğu gibi, yaylı ve hava pistonlu modelleri de vardır.

Havalı Çalışma Prensipleri ve Çeşitleri

Havalı silahlar karbondioksit tüp, yaylı pistonlu ve PCP sistemi ile çalışır.

Yaylı Pistonlu Havalı Silahlar

Günümüzde en çok kullanılan havalı silah türüdür. Bu silahlar maliyet açısından da en uygun silahlardır. Kendi içlerinde de şu şekilde ayrılır;

  • Namludan Kırmalı Havalı Silahlar: Namlu altında yer alan piston kolunun kırılması ve hava basıncının namlu altında doldurulması prensibiyle çalışır. Namlu hassasiyetinin bozulması gibi bir dezavantajı vardır.
  • Alttan Levye ile Kurmalı Havalı Silahlar: Namlunun altında bulunan levyenin aşağı çekilmesi ile kurulur ve hava basıncı namlu altında depolanır.
  • Yandan Levye ile Kurmalı Havalı Silahlar: Alttan levye kurmalı silahlardan farkı yandan kurulmasıdır. Kurma kolu namlu sabit olduğu ve namluyu etkilemediği için bir dezavantaj bulunmamaktadır.
 

Her üç silah türü de namlu içerisinde hava basıncının doldurulması prensibiyle çalışır.

PCP Sistemi ile Çalışan Havalı Silahlar

Pnomatik silahlar olarak adlandırılan bu havalı silah modeli, güç kaynağı olarak yine havayı kullanır. Sıkıştırılmış olan havanın silah içerisinde yer alan tüpte depolanması prensibiyle sağlanır.

Karbondioksit Tüp ile Çalışan Havalı Silahlar

Karbondioksit tüp ile çalışan havalı silahlar, gücünü bir karbondioksit tüpünden alır. Bu tüpler sayesinde diğer silah türlerine göre daha fazla seri atış imkanı sunar. Bunun nedeni de herhangi bir kurma işlemi olmamasıdır. Genellikle atıcılık antrenmanlarında kullanılır.

Havalı Tabanca Nedir?

Havalı tabanca, sıkıştırılmış hava yardımıyla saçma atabilen havalı silah çeşididir. Bu tabancalar, hava pistonlu, yaylı ya da karbondioksit tüplerle çalışıyor. Yaylı tabancaların mermi çıkış hızı ve atış mesafesi karbondioksit tüplü versiyona nazaran daha düşüktür.

 

Havalı Tüfek Nedir?

Havalı silahların uzun namlulu versiyonu olan havalı tüfek, yine havanın sıkıştırılmasıyla saçma atar. Havalı tüfek çeşitleri, kırmalı, tüplü ve PCP çeşitleriyle karşımıza çıkıyor.

Havalı Tabanca Ekipmanları Nelerdir?

Havalı tabanca kullanımı için bir takım ekipmanları da bulundurmanız gerekiyor. Örneğin, mermi olmadan veya hava tüpü olmadan atış yapamazsınız. Genel olarak bu iki ekipman işimizi çözüyor. Bu ekipmanları biraz daha yakından incelemek gerekiyor.

Havalı Tabanca Mermi Seçimi

Hobi veya spor farketmeksizin atıcılıkla uğraştığınızda tüm ekipmanların birbirleriyle uyumlu ve kaliteli, güvenilir olması gerekiyor. İşte burada hava tabanca mermisi büyük önem taşıyor.

 

Kaliteli havalı tabanca mermileri için sitemizi ziyaret edebilir ve uygun fiyatlara satın alabilirsiniz.

Havalı Tabanca Tüpü

Havalı tabanca tüpü Co2, sıkıştırılmış havayı kullanarak saçmanın hedefe ulaşmasını sağlıyor. Diğer bir deyişle manuel olarak kurmanız gereken havalı tabancanın havasını otomatik olarak hazır hale gelmesini ve atış yapabilir bir durumda beklemesini sağlıyor.

Havalı tabanca tüpü Co2 satın almak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

En İyi Havalı Tabanca Markaları

Dünyada ve ülkemizde havalı tabanca üretiminde çok sayıda marka bulunuyor. Ancak en iyi havalı tabanca markası hangisi sorusunun cevabı çokta kolay değil. Örneğin ülkemizde en çok tercih edilen havalı tabanca modelleri arasında Ekol ES66 gösterilebilir. Marka olarak da oldukça popülerdir. Ancak burada seçim kullanıcının tercihine kalıyor. Öncelikle en iyi havalı tabanca markaları listemize bir bakalım..

  • KWC havalı tabanca,
  • Ekol havalı tabanca,
  • Umarex havalı tabanca,
  • Sig Sauer havalı tabanca,
  • ASG havalı tabanca,
  • Gamo havalı tabanca,
  • ***Blowback havalı tabanca.
 

Bunların her biri havalı silah konusunda oldukça popüler ve kendini kanıtlamış markalardır. Markaları birer cümle açıklayacak olursak;

KWC havalı tabanca markası, 1978 yılında Tayvan’da kurulmuş ve 1997 yılında ISO 9002 belgesini alarak bölgenin ilk bb silah üreticisi olmayı başardı.

Ekol havalı tabanca markası, üretimlerini İstanbul’da sürdüren ve dünyanın çeşitli bölgelerine ihracat yapan, ülkemizin yükselen değerleri arasında geliyor.

Umarex havalı tabanca, Almanların önemli silah markalarından biri olan marka, uzun yıllardır üretimlerini sürdürüyor.

Sig Sauer havalı tabanca, İsviçre - Almanya ortak markasıdır. Firmanın asıl üretim alanı ateşli silahlar olmakla birlikte, standartların üzerinde üretim yapmakta emsallerine göre de farklı fiyat politikasına tabiler.

ASG havalı tabanca, Nisan 2003’de Danimarka’da iki farklı firmanın birleşmesiyle kurulmuştur. Ateşli silah ve aksesuarları konusunda bir dünya markasıdır. Havalı silah ve aksesuarları konusunda önemli çalışmalar gerçekleştirmeler.

Gamo havalı tabanca, havalı silah üretimi yapsalarda daha çok havalı silah aksesuarları ve mermileri ile duymaktayız. 1880’li yılların sonlarında İspanya’da kurulan firma, 1950’lerden sonra Avrupa’ya açılmıştır.

***Blowback havalı tabanca, gerçeklik deneyimi arttırılmış silahlar için kullanılan bir isimdir. Ateşli silahlara benzer bir geri tepme oranı bulunur. Bu silahlar genel olarak karbondioksit tüpü ile çalışır ve blowback özelliğini de bu tüpten alır.

Bu markaların havalı tabanca modelleri için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Havalı Tabanca Taşımak Suç Mudur?

Öncelikle kanunda hedef sporları silahlarının tanımına bakalım.

"Spor - hedef tüfekleri ve tabancaları:’Hava ve gaz basıncıyla çalışan ateşsiz, namluları yivli veya yivsiz olan, uluslararası standartlara uyan tüfek ve tabancalardır.’”

Bu silahlar "AVDA VE SPORDA KULLANILAN TÜFEKLER, NİŞAN TABANCALARI VE AV BIÇAKLARININ YAPIMI, ALIMI, SATIMI VE BULUNDURULMASINA DAİR KANUN” adlı kanuna tabidirler. (http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.2521.pdf)

Sorumuzun cevabına gelecek olursak, havalı tüfek ve tabancaları bulundurmak herhangi bir suç teşkil etmemektedir. Ancak bu silahlarla avlanmak yasaktır. (Çiftçiler için bazı istisnai durumlar bulunuyor.)

Havalı Tabanca Satın Alma Şartları Nelerdir?

Havalı tabanca satın alma şartları oldukça basittir. Herhangi bir ruhsata ihtiyaç duyulmayan bu silahların satın alınmasında sadece beğendiğiniz tabanca seçmeniz ve sipariş vermeniz yeterlidir.

 

Nasıl Havalı Tabanca Alırım?

Havalı tabanca satın almak için https://www.kolayav.com/kategori/havali-tabanca adresini kullanabilir ve beğendiğiniz silahı satın alabilirsiniz. Seçtiğiniz silahınız çok kısa bir süre içerisinde kargoya veriyoruz ve size ulaştırıyoruz. Bütçenize en uygun havalı tabanca fiyatları ve dünyaca popüler olan havalı tabanca markaları için doğru adrestesiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.