Havalı Tabanca Taşımak Suç Mu? Cezası - 2024

31-08-2019 11:13
Havalı Tabanca Taşımak Suç Mu? Cezası - 2024

Eğlence ve spor amaçlı kullanılan havalı tabanca, son yıllarda geniş bir kullanım alanı elde etmeyi başardı. Piyasada yer alan çok sayıda yerli ve yabancı marka ve modeller sayesinde bu silahlara uygun fiyatlarla erişmek mümkün oldu. Özellikle yerli havalı tabancalar, ihraç ettikleri ürünler sayesinde dünyada oldukça ünlendiler. Peki bu silahlar nasıl satın alınır? Havalı tabanca taşımak suç mu? Havalı tabanca ruhsat gerekli mi? İşte bu konu hakkında tüm merak edilenler bu yazımızda.

Havalı Tabanca Nedir?

İçerisinde depolanan sıkıştırılmış hava ya da sıkıştırılmış havaya sahip tüpler yardımıyla saçma atabilen silahlardır. CO2 tüplerle çalışabildiği gibi aynı zamanda da yaylı veya pistonlu sistemlerle hava depolayabilir. Havalı tabancalar öldürücü olmamakla birlikte ciddi yaralanmalara yol açabilir.

Havalı Silahlar Hangi Kanuna Tabidir?

Havalı tabanca ve tüfek, "Avda Ve Sporda Kullanılan Tüfekler, Nişan Tabancaları Ve Av Bıçaklarının Yapımı, Alımı, Satımı Ve Bulundurulmasına Dair Kanun” isimli kanuna tabidir. Havalı silahlara ilişkin yasal düzenleme bu kanun çerçevesinde belirlenmiştir. İlgili kanun maddesine yazımızın sonunda bulunan linkten ulaşabilirsiniz.

Havalı Tabanca Ruhsat Gerektirir mi 2019?

Havalı silahların düzenlemesinin yapıldığı ilgili kanunda, bu silahlara ilişkin ruhsat gerektiği konusunda bir hüküm bulunmamaktadır. Yani havalı tabanca ruhsat gerektirmez.

Kanunda yer alan "Hava ve Gaz Basınçlı Silahların Satışında Aranacak Belgeler” başlıklı 8. Maddesinde;

"Hava ve gaz basıncı ile çalışan ateşsiz tüfek ve tabanca satışlarında bu belge aranmaz.”

ibaresi bulunur.

Havalı Tabanca Yasal Prosedür: "Havalı Tabanca Taşıma ve Avlanma Cezası Var mı?”

Havalı tabanca ile avlanma söz konusu değildir. "4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu” çerçevesinde 6. maddede şu ibareler yer alır;

"Avlanma, avcılık belgesi ve avlanma izni almak şartıyla, yasalarla izin verilen silah, araç ve eğitilmiş hayvanlarla, avlanma plânlarına veya Merkez Av Komisyonu kararlarına göre yapılır. Zehirle avlanmak yasaktır. Haznesi iki fişek alacak şekilde sınırlandırılmamış otomatik, yarı otomatik, pompalı ve benzeri yivsiz av tüfekleri ile havalı tüfek ve tabancalar av da kullanılamaz.”

Havalı tabanca taşıma ve bulundurma cezası konusunda ilgili kanunlarda bir suç teşkil etmediği görülmektedir. Fakat şunu belirtmekde fayda var; oyuncak tabanca olsa dahi belinizde taşımanız yasaktır. 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.